Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Čištění objektivů: jak udržet techniku v nejlepší kondici?

Čištění objektivů: jak udržet techniku v nejlepší kondici?
22. 8. 2023 | 5 minut čtení

Právě jste si pořídili nový objektiv, který od výrobce přišel v perfektním stavu - zanedlouho s ním ale vyrazíte do terénu a bude vám sloužit minimálně několik let. Víte, jak se o své cenné objektivy starat? Kromě správného způsobu přepravy a skladování je důležité používat vhodné čisticí vybavení. V tomto článku se budeme věnovat právě péči o objektivy a mimo jiné se dozvíte, proč je někdy lepší to s čištěním nepřehánět.

Zásady péče o objektiv

Než se dostaneme k samotnému čištění, pojďme si připomenout pár jednoduchých zásad. Objektiv je vždy vhodné skladovat i přenášet v obalu nebo pouzdru, ochráníte ho tak před nárazy, špínou a prachem. Lepší je zvolit obal na zip spíše než "pytlíky", které nemají úplně dokonalé zavírání. Asi není třeba připomínat důsledné používání zadní i přední krytky. Objektiv by také měl vždy stát předním elementem směrem dolů. Otisky prstů na skle se sice dají celkem snadno vyčistit, ale je mnohem lepší jim úplně předejít a vyhnout se dotýkání předního a zadního elementu objektivu.  

Pořídit si pouzdro na objektiv

Vlhkost jako největší nepřítel

Vlhkost a mokro se s objektivy nekamarádí - stejně jako vám může vyrůst plíseň v koupelně, pokud máte špatnou ventilaci, plíseň napadá i objektivy. Růst plísně sice není úplně častým jevem, setkáte se s ní především u vintage objektivů, ale může se objevit i v případě, že vám technika zmokne a následně pořádně nevyschne. Výhodu mají moderní objektivy utěsněné proti vlhku/vodě a prachu, s nimi si můžete dovolit vyrazit i do drsnějších podmínek. I tak utěsnění funguje pouze do určité míry, záleží také na konkrétních formulacích výrobců.

Jak na čištění objektivu?

Pokud jste dosud svůj objektiv čistili tričkem, které máte zrovna na sobě, tento návod je určený přesně pro vás. Sklo objektivu obsahuje speciální povlaky a nevhodným čištěním ho můžete poškodit či poškrábat. Stejně tak mu nedělá dobře přebytečné čištění - pouštějte se do něj pouze v případě, že na skle vidíte špínu, prach, otisky prstů či šmouhy. 

Čištění předního či zadního elementu objektivu je relativně nenáročné a potřebujete k němu v podstatě jen dva nástroje - prvním z nich by měl být buď měkký štětec nebo balonek, kterým na sklo manuálně "fouknete" vzduch a odstraníte jím prach a jiné částice. Jedná se o velmi důležitý krok, protože kdyby se vám na objektiv dostal např. písek a použili byste k čistění pouze hadřík, zrnka písku by mohla sklo odřít.

čisticí balonek

Hadřík z mikrovlákna přijde na řadu v případě šmouh a otisků prstů. Použít můžete také speciální vlhčené ubrousky na optiku, které rovnou obsahují čisticí roztok. Jako třetí možnost se nabízí kombinace hadříku a čisticího roztoku. Úplně stejným způsobem vyčistíte i filtry. Některým uživatelům vyhovuje také tzv. lenspen, tedy čisticí pero, které k čištění využívá karbonovou podložku. Pero se může používat pouze na úplně suché povrchy, tedy bez čisticího roztoku. 

Pozor, nepouštějte se do čištění objektivu běžnými vlhčenými ubrousky, stlačeným plynem, zubním kartáčkem, mýdlem nebo jinými prostředky, které nejsou určené přímo k čištění fototechniky. Objektivy nejsou levná věc a byla by škoda je poškodit nesprávným čištěním. 

lenspen

Shrnutí vhodných čisticích prostředků

Pro zjednodušení můžete zakoupit také sety a soupravy, které obsahují různé typy čisticích prostředků. 

čisticí set

Čisticí prostředky určené pro fototechniku

A co s prachem uvnitř objektivu? 

Pokud do svého objektivu namíříte světlo a vidíte smítka prachu, možná si říkáte, jak je dostat ven? Ve většině případů platí, že nijak. Malé prachové částice výsledné fotografie neovlivní a čištění vnitřních částí objektivu může být spíše riskantní. Některé objektivy jsou k nasbírání prachu uvnitř náchylnější než jiné (např. ty zoomové), eliminovat množství prachu lze také správným skladováním v ochranném obalu. Úplně se mu ale vyhnout nelze. 

Jestli pozorujete na fotografiích šmouhy či tečky na stejných místech a vyčištění zadního ani předního elementu nepomohlo, až v tom případě přichází na řadu potenciální čištění profesionály, kteří objektiv umí bezpečně rozebrat a vyčistit. Obrátit se můžete na naše kolegy v servisu, kteří zajišťují opravy objektivů vybraných značek. 

Můj objektiv potřebuje do servisu

čistění objektivu

Foto: Ikaia Pal / Pexels

Úvodní foto: Karolína Fialová

CANON EF 50 mm f/1,8 STM
CANON EF 50 mm f/1,8 STM

Ohnisková vzdálenost 50 mm – fantastický objektiv pro portrétní fotografii, Světelnost f/1,8 – skvělý výkon při špatných světelných podmínkách, STM motor – rychlé a téměř neslyšitelné zaostřování

3 390,-
SONY FE 70-200 mm f/2,8 G Master OSS II

výkonný, všestranný a světelný objektiv, pro full frame fotoaparáty, optická stabilizace obrazu SteadyShot (OSS)

78 990,-
SONY FE 16-35 mm f/2,8 GM II

Bajonet Sony E / full frame senzory, Rozsah clon f/2,8 až f/22, Širokoúhlý se zoomem

65 990,-

Související články

Fotoškola - jak fotit na dovolené

Fotoškola - jak fotit na dovolené

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Diskuze

Čištění objektivů: jak udržet techniku v nejlepší kondici?

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...