Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!

Kategorie

Vše

Témata

Vše

Značky

Vše

Datum

Blog

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku
Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

24. 4. 2024 | Eliška Koryntová | 5 minut čtení

Fotografku Nan Goldin většina zná díky intimním fotografiím milenců a umělců. V minulém článku jsme si povídali o počátcích její fotografické kariéry a dnes se podíváme na její vrcholné období v New Yorku, kdy vytvořila své nejznámější fotografie z cyklu Ballad of Sexual Dependency. Novátorská byla nejen bezprostřednost snímků, ale také způsob prezentace - namísto aby visely zarámované v galerii na zdech, tak je promítala na zdi klubů a barů.

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik
FotoŠkoda Fest Rozhovory

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

22. 4. 2024 | Michaela Pokorná Doušová | 9 minut čtení

Nelze vyjádřit jen jedním slovem, čím vším je Anežka Straková. Je absolventkou DAMU a kostýmní výtvarnicí, věnuje se filmové architektuře a malbě... A přestože fotografii nikdy nestudovala, vůbec bych o ni neváhala napsat, že je také fotografkou. A cestovatelkou. Co lze říct zcela jistě je, že její práce s vlastnoručně vyráběnými fotoaparáty camera obscura jistě chytí za srdce každého, kdo má rád analogovou fotografii v té nejkreativnější formě!

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste
Rozhovory

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

18. 4. 2024 | Václav Křížek | 9 minut čtení

Přes pasáž Světozor vedou mé kroky do paláce Ligna, kde je ve 3. patře vkusně umístěn zrekonstruovaný prostor posluchárny a naší temné komory. Setkávám se tu s Lubošem Rytychem, který pracuje ve FotoŠkoda jako specialista na zpracování ČB filmů a fotografií. Společně si dnes popovídáme o klasické fotografii.

Instax Mini 99 - analogová novinka společnosti Fujifilm
Produktové novinky

Instax Mini 99 - analogová novinka společnosti Fujifilm

14. 3. 2024 | 4 minuty čtení

Nový model instantního analogového fotoaparátu Instax Mini 99 navazuje na dnes již legendární Instax Mini 90, a to jak klasickým designem, tak bohatými fotografickými funkcemi. Instax Mini 99 na první dobrou zaujme provedením v matně černé barvě a novými funkcemi, jako jsou volič barevných efektů, přepínač vinětace či režimy jasu a zaostření.

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás
Fotoslužby

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

6. 3. 2024 | 8 minut čtení

Zatímco digitální snímky má autor ve svých rukou během celého procesu od nafocení až po postprodukci, analogové filmy často odevzdáváme k vyvolání na specializované místo. Pokud svůj nafocený film přinesete do labu, vkládáte v něj tím velkou důvěru - k dosažení dobrého výsledku totiž nestačí jen přítomnost strojů a drahých skenerů. Záleží také na zkušenostech zaměstnanců a jejich možnostech filmu věnovat potřebnou péči. V tomto článku se podíváme na to, jak vyvolávání probíhá ve FotoŠkoda a proč nám můžete filmy s klidem svěřit.

Zaostřeno na analog - jarní analogová fotodílna v Boskovicích
Fotokurzy

Zaostřeno na analog - jarní analogová fotodílna v Boskovicích

4. 3. 2024 | 1 minuta čtení

Začali jste se zajímat o analogovou fotografii, ale vlastně trochu tápete, kde začít? Pak je boskovická fotodílna Zaostřeno na analog přesně pro vás!

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost
Výstavy

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

23. 2. 2024 | 2 minuty čtení

Nová výstava v Minigalerii představí fotografie Oldřicha Cicvárka, který na černobílý film zachycuje klidná zátiší s přírodními i architektonickými motivy. Výstava se koná od pondělí 26. února do 16. března.

Nan Goldin - cesta za svým hlasem
Seriály

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

12. 2. 2024 | Eliška Koryntová | 12 minut čtení

Začala fotit zcela jinak než ostatní - namísto dokonalých obrazů vytvářela neostré momentky, které promítala v klubech za doprovodu hudby. Fotila lidi nemocné AIDS a prostitutky - ne proto, že by jí připadali jako vhodné objekty pro sociologicky laděný dokument, ale protože to byli její nejbližší přátelé. Řeč je o Nan Goldin, americké fotografce, která loni oslavila 70 let. V tomto článku si povíme o jejích začátcích: jak našla v dospívání svůj hlas a osobní styl fotografování.

Harman Phoenix 200 v praxi: jak se fotí s novým filmem?
Recenze Fototipy

Harman Phoenix 200 v praxi: jak se fotí s novým filmem?

7. 2. 2024 | Karolína Fialová | 5 minut čtení

Zprávy o výrobě úplně nových analogových filmů nejsou v dnešní době častým jevem. Od doby rozmachu digitálních technologií jsme si zvykli spíš na úplný opak - firmy oznamující zastavení výroby určitých typů filmů anebo filmů obecně. Společnost Harman proto v prosinci 2023 překvapila oznámením novinky. Jak fotografie vypadají a co můžete od Harman Phoenix 200 čekat?

Josef Vrážel: Valašsko, domov můj
Výstavy

Josef Vrážel: Valašsko, domov můj

19. 1. 2024 | 2 minuty čtení

Fotograf Josef Vrážel svoji domovinu důvěrně zná a miluje, což je vidět na jeho hluboce lidských fotografiích, které nejsou jen obyčejným dokumentem. Na výstavě v Leica Gallery Prague můžete do 3. března shlédnout dokonale komponované obrazy plné dějů, prožitků a vůní kraje, kde je Vrážel pevně ukotvený a odkud, jak sám říká, nikdy neodejde.

Vystavte své fotografie v Minigalerii FotoŠkoda
Výstavy

Vystavte své fotografie v Minigalerii FotoŠkoda

6. 1. 2024 | 2 minuty čtení

Pracujete na vlastním fotografickém projektu anebo vám již hotový soubor fotografií leží v šuplíku? Pokud byste rádi své snímky vystavili a představili je široké veřejnosti, Minigalerie FotoŠkoda v paláci Langhans právě otevírá rezervace termínů pro rok 2024.

Na trh přichází nový kinofilm Harman Phoenix 200
Produktové novinky

Na trh přichází nový kinofilm Harman Phoenix 200

1. 12. 2023 | 1 minuta čtení

Společnost Harman nás před víkendem překvapila novinkou, kterou je barevný kinofilm Phoenix 200. Jedná se o první film vyrobený touto firmou a fanoušci analogu se mohou těšit na výrazné, kontrastní snímky. Film máme již nyní skladem, můžete ho proto rovnou vyzkoušet!

Renesance analogových filmů #2
Fototipy

Renesance analogových filmů #2

29. 11. 2023 | Eliška Koryntová | 9 minut čtení

Zatímco zavedené značky ruší výrobu analogových filmů, nadšenci z celého světa je doslova na koleni obnovují. Nové filmy často produkují fanoušci analogu, jejichž hlavní ambicí je vytvořit si pro sebe vhodný film chybějící na trhu. Až později se k tomu přidá "business", díky kterému se filmy dostávají k dalším lidem. Takhle vznikly značky Lomography, Cinestill, Washi, Revolog, Dubblefilm, Supersense, PsychBlues nebo Kono. V tomto článku se podíváme na historii nových i obnovených značek filmů a trochu si zavěštíme, jakou má film budoucnost.

Šimon Vejvančický: tajemství kladenského industriálu
Rozhovory

Šimon Vejvančický: tajemství kladenského industriálu

23. 10. 2023 | Karolína Fialová | 5 minut čtení

Šimon Vejvančický strávil poslední desetiletí dokumentováním postupné eroze industriálu v kladenské oblasti. Budovy zachycuje výtvarně působivými fotografiemi na velkoformátové přístoje a polaroidy, se kterými ve své tvorbě experimentuje. Nyní připravuje vydání knihy, která vás provede betonovými kolosy a unikátní historií mizejících industriálních areálů.

Renesance analogových filmů #1
Fototipy

Renesance analogových filmů #1

21. 10. 2023 | Eliška Koryntová | 14 minut čtení

První stopy člověka na Měsíci, festival ve Woodstocku, pád Berlínské zdi, úsměv Marilyn Monroe, nebo Mick Jagger diskutující s Václavem Havlem. Všechny tyto okamžiky na sobě mají charakteristickou strukturu filmového zrna. Většina přelomových okamžiků z 20. století byla totiž zachycena na analogový film. I vaše první narozeniny, jestli jste se narodili v ten správný čas. Ale s příchodem digitálních fotoaparátů začal trh s filmy skomírat a na začátku 20. století se focení na film stalo zálibou zbytky nadšenců. Od roku 2015 zájem o analogové fotoaparáty opět pomalu stoupá a spolu s tím se na trhu objevují nové filmy. Kdo ví, jak se to bude vyvíjet - možná jsme svědky malé "renesance" analogových filmů.

Line-up FotoŠkoda FESTu je venku. Co byste neměli propásnout?
FotoŠkoda Fest

Line-up FotoŠkoda FESTu je venku. Co byste neměli propásnout?

19. 10. 2023 | 8 minut čtení

FotoŠkoda FEST je největší fotografickou událostí letošního podzimu, a my už moc dobře víme, kteří fotografové přijedou se svými přednáškami, workshopy, fotoprocházkami a dalšími akcemi, které vám pomohou posunout radost z focení zase o kousek dál. Tužku do ruky, diář na stůl a jdeme plánovat.

Kateřina Janišová: dobrá fotka se pozná až na papíře
Rozhovory

Kateřina Janišová: dobrá fotka se pozná až na papíře

18. 10. 2023 | Karolína Fialová | 7 minut čtení

Kateřina Janišová podnikla v létě svou vysněnou fotografickou cestu do New Yorku a přivezla si odtamtud přes 10 000 snímků. Co ji na americké metropoli přitahuje, kdo je její múzou a proč se vrací k analogu? Nejen o tom si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

400 ASA: Paměť světla
Výstavy

400 ASA: Paměť světla

11. 9. 2023 | 2 minuty čtení

Galerie 400 ASA uvádí rozšíření projektu Negativy z popelnice fotografa Martina Wágnera. V týdnu od 11. do 17. září máte i vy možnost Martinovi Wágnerovi zapůjčit fotografické negativy nebo diapozitivy, které vám bez využití leží doma. Wágner bude v galerii negativy zdarma profesionálně skenovat a přenášet je do kvalitní digitální podoby. Následně vybrané zdigitalizované negativy vytiskne a vystaví v rámci výstavy Paměť světla. Ta potrvá od 20. září do 31. října.

Polaroid I-2, první instantní analog s manuálním nastavením
Produktové novinky

Polaroid I-2, první instantní analog s manuálním nastavením

7. 9. 2023 | 4 minuty čtení

Nejen pro milovníky analogových instantních fotoaparátů přináší značka Polaroid novinku POLAROID I-2, která vyniká především vestavěným manuálním ovládáním a dokonale ostrými snímky.

S analogem až ke hvězdám: počátky vesmírné fotografie
Fototipy

S analogem až ke hvězdám: počátky vesmírné fotografie

6. 9. 2023 | Eliška Koryntová | 14 minut čtení

Analogové fotoaparáty lidé často vnímají jako pěkné, ale dnes už trochu nepraktické retro hračky, které kupují jen zapřisáhlí staromilci nebo hipsteři. Přitom to byly právě tyto "předpotopní" fotoaparáty, které zaznamenaly nejpublikovanější fotky z vesmíru! V novém seriálu se podíváme na všechny slavné i méně známé analogové fotoaparáty, které se dostaly až do vesmíru. A v prvním článku se zaměříme na samé počátky vesmírné fotografie - víte například, kdy byla pořízena první fotografie Země z vesmíru?

Otisky nemyslitelného: historie fotogramu 20. století
Fototipy

Otisky nemyslitelného: historie fotogramu 20. století

24. 8. 2023 | Eliška Koryntová | 15 minut čtení

Básník Lautréamont charakterizoval moderní krásu jako "náhodné setkání šicího stroje a deštníku na pitevním stole". Tato věta dokonale vystihuje, co umělce na fotogramu vždy fascinovalo - možnost skloubit v jednom obrazu otisky rozličných a rozdílných předmětů. V tomto článku probereme všechny inovativní postupy k fotogramu ve 20. století. Sami byste nevymysleli, co vše je možné na fotogramech otisknout! Inspiraci, kterou v tomto článku nasbíráte, můžete zužitkovat ve vlastní tvorbě. Fotogram je totiž velice jednoduchá, ale zároveň poutavá technika.

5 největších smolařů v dějinách fotografie a jak se od nich poučit
Fototipy

5 největších smolařů v dějinách fotografie a jak se od nich poučit

19. 8. 2023 | Lenka Vaculínová | 10 minut čtení

Vylodění v Normandii. Světová událost, která nemá obdoby. Představte si, že máte tu čest vyvolat jediné 4 filmy, které tady vznikly. A teď si představte, že je při sušení spálíte. Pech, co? V tomhle článku se dozvíte příběhy 5 největších smolařů v dějinách fotografie a taky to, jak se poučit z jejich nezdarů.

Křehká krása rostlin: historie fotogramu v 19. století
Fototipy

Křehká krása rostlin: historie fotogramu v 19. století

9. 8. 2023 | Eliška Koryntová | 13 minut čtení

Fotogram může na spoustu lidí působit jako experimentální technika vynalezená až v 20. století, vznikl ale mnohem dříve. V 19. století se stal oblíbeným způsobem, jak zachytit krásu rostlin. Pomocí fotogramu bylo také možné jednoduše otestovat nově namíchanou chemii. Nezapomeňte, že v 19. století byla fotografie ještě v plenkách a fotografové museli podniknout řadu experimentů, aby dosáhli uspokojivého výsledku. Historie fotogramů v 19. století je dobrodružnou cestou plnou nových objevů i slepých cest - a vám může posloužit jako inspirace pro vlastní pokusy ve fotokomoře.

Experimenty ve fotokomoře: fotogramy
Fototipy

Experimenty ve fotokomoře: fotogramy

21. 7. 2023 | Eliška Koryntová | 11 minut čtení

Víte, že fotografii na klasický černobílý papír můžete vytvořit, aniž byste vlastnili analogový fotoaparát? Této technice se říká fotogram. Je to ten nejjednodušší způsob vytváření fotografií a zvládne ho opravdu každý. Ale i pomocí takové jednoduché techniky lze vytvořit působivé obrazy, jak si ukážeme na příkladu různých umělců. Jednoduché totiž neznamená to samé co prostoduché a kdo fotogramu propadne, začne objevovat jeho nebývalé možnosti.

Zobrazeno 24 z 114

Nejčtenější články

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!
FotoŠkoda Fest

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

15. 4. 2024 | 6 minut čtení
Analog: proč fotit na film?
Fototipy

Analog: proč fotit na film?

11. 1. 2019 | 10 minut čtení
SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy
Produktové novinky Aktuality z fotosvěta

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

16. 4. 2024 | 5 minut čtení

Nejčtenější recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Recenze Hodnocení 98%
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

11. 4. 2024 | 8 minut čtení
Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Recenze Hodnocení 98%
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

4. 4. 2024 | 21 minut čtení
Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Recenze Hodnocení 99%
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024 | 13 minut čtení

Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - street fotografie II.

19. 4. 2024 | 1 minuta čtení
Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem
Fototipy

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

15. 4. 2024 | 6 minut čtení
Fotoškola - street fotografie
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - street fotografie

5. 4. 2024 | 1 minuta čtení

Nejnovější videa

Tipy na focení - jdeme fotit street II

26. 4. 2024

Fotoškola - street fotografie II.

19. 4. 2024

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

11. 4. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...